marți, 13 septembrie 2011

Contributii PFA






CASS – Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de catre asigurati care realizeaza venituri impozabile din activitati independente.
Contribuabilii au obligatia sa vireze trimestrial la casele de asigurari de sanatate judetene, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru, contributia de asigurari sociale de sanatate, in cota de 5,5% aplicata la venitul net sau norma de venit aferenta trimestrului respectiv.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia sa depuna anual la casa de asigurari de sanatate, pentru care au optat, declaratiile privind obligatiile ce le revin fata de bugetul FNUASS – nedepunerea declaratiilor la termen, constituie contraventie si se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.
Daca venitul impozabil din activitati independente care se supun impozitului pe venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la salariu minim brut.
CASS este obligatorie pentru titularii PFA chiar daca realizeaza venituri din salarii, pensii, indemnizatii de somaj sau alte venituri.
CASS nu se declara pentru platile anticipate (ca in cazul impozitului pe venit), ci anual pana la data de 15 martie a anului urmator, pentru anul precedent. Pana la acest termen se face si plata diferentei dintre contributia platita pe baza venitului estimate si venitul realizat.
CAS – Asigurarea in sistemul de pensii pentru persoanele fizice autorizate cu activitati independente.
PFA ce desfasoara activitati economice datoreaza integral cota de CAS corespunzatoarea conditiilor normale de munca, stabilita prin lege – conform Legii bugetului asigurarilor sociale in anul 2011 aceasta este de 31,3%.
CAS minim pentru pensie incepand cu 01.01.2011 reprezinta 31.3% din 35% din venitul mediu salarial utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale (2022 lei).
35% din 2022 = 708 lei (baza de calcul); 708*31.3% = 222 lei/luna.
Legea pensiilor nr. 263/2010, la art. 14 prevede:
(1) În situaţia în care pe parcursul derulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurare se face dovada că există perioade în care nu se realizează venituri, la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii, declaraţia poate fi suspendată.
(2) Pentru perioadele de suspendare prevăzute la alin. (1) nu se datorează contribuţie de asigurări sociale.
Asiguratii pe baza de declaratie individuala de asigurare sociala si cei pe baza de contract de asigurare sociala datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca. Declaratia individuala de asigurare constituie titlu de creanta si devine titlu executoriu la data la care creanta bugetara este scadenta.
Plata contributie se face pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoareaza plata, neplata generand majorari si penalitati calculate pentru fiecare zi de intarziere, pana la achitarea sumei datorate, inclusiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu