marți, 13 septembrie 2011

SRL sau PFA? ...

PFA sau SRL?… o intrebare care sta pe buzele multor persoane ce doresc sa-si deschida o mica afacere sau ajung intr-un moment al evolutiei profesionale cand au nevoie de o firma.
In ultimii ani, multe din persoanele care detineau firme s-au reorientat, continuandu-si activitatea sub forma de organizare a PFA. Avantajele unei personae fizice autorizate, fiind descrise in articolul acesta.
Cu cat activitatea pe care o desfasori este mai simpla si nu necesita prezenta unor angajati, ci numai a unor colaboratori, cu atat este mai indicata forma de organizare de tip PFA.
Fiind mult mai ieftin sa intretii o forma de organizare de tip PFA, este o alternativa fiabila pentru situatia de criza economica pe care o parcurgem. La un PFA se face diferenta intre venituri si cheltuieli iar profitul este impozitat anual, dupa care an de an se fac corecturile necesare.
Pentru cei care doresc sa foloseasca acest mod de organizare, procedura de infiintare este relativ ieftina si rapida. Detalii privind procedura, formularele si tarifele de infiintare veti gasi in articolele viitoare.
Pentru a putea face cea mai buna alegere va voi prezenta diferentele dintre cele doua si apoi avantajele si dezavantajele.
Principalele diferente intre cele doua forme de inregistrare: in cazul unui SRL proprietarul raspunde cu patrimoniul firmei in fata creditorilor si nu are nevoie de calificare, insa are nevoie de existenta unui capital social de minim 200 de lei. Pe de alta parte, PFA raspunde cu averea personala, si e important de mentinut ca este nevoie de studii si o calificare pentru a deveni persoana fizica autorizata, cum ar fi medic, avocat, notar, expert contabil, evaluator, auditor financiar, arhitect sau alta profesie liberala. Este bine de stiut ca nu-ti poti face PFA in orice domeniu de activitate.
Spre deosebire de SRL unde este obligatorie existenta unui contabil, PFA au un avantaj deoarece isi pot tine singuri evidenta veniturilor si cheltuielilor. Dar pentru ca lucrurile nu sunt niciodata atat de simple pe cat par, statul impune persoanelor fizice autorizate sa depuna trimestrial o declaratie de anticipare a veniturilor, in urma carora urmeaza sa platesca un impozit de 16%.
Astfel ca PFA trebuie sa detina un jurnal de incasari si plati,un inventar, registrul unic, chitantier si facturier, iar Administratia Financiara stabileste impozitul anual de plata in functie de venitul net din anul precedent.
Unul dintre avantajele principale de a fi PFA este acela ca poti beneficia de bani oricand, in timp ce in cazul SRL nu se intampla la fel. In ceea ce priveste impozitul avem din nou o diferenta buna de luat in calcul, pentru ca persoanele fizice autorizate platesc impozit de 16 % pe venitul net , iar SRL platesc atat impozitul pe venit sau profit cat si cel pe dividente.Exista doua variante care trebuie mentionate , respectiv impozit de 3% pe cifra de afaceri, caz in care e obligatoriu minim un angajat si maxim noua caruia i se platesc si contributiile sociale, sau impozit de 16% pe profit.
SRL-ul care plateste impozit pe profit este varianta cea mai buna pentru desfasurarea unei afaceri, deoarce nu sunt necesare studiile de specialitate, nu e nevoie de angajati si cheltuielile referitoare la activitatea firmei sunt deductibile.Dar in acest caz e necesar ca SRL-ul respectiv sa aiba un contabil autorizat.
Pretul de infiintare la firme specializate ajunge la aproximativ 350 de lei, in timp ce constul de infiintare a unei societati cu raspundere limitata poate ajunge si la 600 de lei.

O zi frumoasa,
Alexandru Narcis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu